Mocht je vragen hebben, lees dan hieronder een hoop antwoorden. Wil je meer weten? Neem contact op!

Vragen

  • Waarom ben je BABS geworden?

    Ik heb het altijd al leuk gevonden om met mensen in gesprek te zijn, voor groepen mensen te staan en om verhalen te vertellen. Ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging en toen kwam dit aanbod op mijn pad. Het is een feest om te mogen werken in een vrolijke omgeving waar mensen blij zijn en waar er gelachen kan worden, maar waar ook plaats is voor andere emoties.

  • Wat is je stijl?

    Ik kan knettergek zijn en mensen hard aan het lachen maken, maar ik vind het ook mooi om de intieme, kwetsbare verhalen aan het licht te brengen. Elk echtpaar is weer anders en ik probeer aan te voelen waar jullie behoefte aan hebben en waar jullie daggasten op zitten te wachten. Ik zal niet de clown uithangen als jullie dat niet willen, maar ik ga ook geen mierzoete verhalen vertellen als dat niet jullie stijl is.

    Noem het maar een kameleonstijl: ik pas me graag aan naar jullie wensen.

  • Moet je als BABS nou ook echt een toga aan?

    Misschien dat een gemeente dit verplicht, maar het liefst pas ik me aan bij jullie stijl. Van een casual pak tot een kostuum in stars wars theme. Het ligt er ook aan of jullie een ceremonieel huwelijk willen of nog wettelijk getrouwd moeten worden.

  • Wie mogen mijn getuige zijn?

    De wet stelt maar één eis: iedereen die 18 jaar of ouder is mag getuige zijn. Ik dacht altijd dat een getuige een soort van controleur was die jullie als getrouwd stel in de gaten houdt of jullie wel je best doen voor het huwelijk, maar dat is niet waar. Iedereen zou wettelijk gezien op de hoogte moeten kunnen zijn dat jullie gaan trouwen en de getuigen symboliseren dat.

    Een getuige hoeft geen Nederlandse nationaliteit te bezitten en hoeft zelfs niet te begrijpen waarvan zij getuigen zijn. Dus ook een laagbegaafd of dement iemand mag getuige zijn, iets wat voor sommige stellen van grote emotionele waarde kan zijn!

  • Wanneer ben ik nou echt getrouwd?

    Je bent getrouwd op het moment dat je de verklaring die in de wet staat aflegt. Dat kan door ‘ja’ te antwoorden op de vraag van de ambtenaar, maar dat mag ook op veel andere manieren! Je kunt bijvoorbeeld zelf de verklaring voorlezen, met andere woorden als ‘ja’ bevestigen (bijvoorbeeld ‘ja, dat wil ik heel graag!’), maar je mag dé vraag ook laten stellen door je kind, door een bruidsmeisje, een goede vriend of de wederzijdse moeders. Als de ambtenaar het maar hoort en de getuigen er bij zijn. De ambtenaar moet vervolgens verklaren dat beide partijen door de echt aan elkaar zijn verbonden. En ik hoop natuurlijk dat ik dat mag doen bij jullie!

    Bij een geregistreerd partnerschap is alleen een handtekening onder de akte voldoende, een jawoord oid is dus niet nodig. We kunnen er natuurlijk wel iets moois omheen verzinnen.
    Wat jullie ook willen: geef het aan en ik houd er rekening mee. Ik informeer jullie graag naar de mogelijkheden!

  • Wat zijn de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap?

    Er zijn niet veel verschillen, alleen als ze worden aangegaan en als ze worden beëindigd.

    Bij een geregistreerd partnerschap hoeft er bij bevestiging alleen een handtekening onder een akte te worden gezet en deze kan worden beëindigd zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen.

    Een huwelijk wordt bevestigd door een verklaring (zeg maar het ja-woord) en kan alleen door de rechter worden gescheiden.

    Een geregistreerd partnerschap wordt vaak als zakelijk gezien en het huwelijk als meer romantisch, maar dat kan voor jullie natuurlijk anders zijn.

    Bij beide vormen ben je ‘getrouwd’.

  • Wat is er hetzelfde?

    Nou, het trouwen moet worden voltrokken
    - in een ‘gemeentehuis’ (zie andere vraag voor de uitleg)
    - in het openbaar
    - door een ambtenaar van de burgerlijke stand
    - met minimaal 2 en maximaal 4 getuigen

    Ik ga er in deze vragen vanuit dat jullie gaan voor een huwelijk en dat noem ik voor het gemak telkens ‘trouwen’.

  • piano zingen trouwen ambtenaar babs muzikaal liedje

  • Wat is het verschil tussen ceremonieel trouwen en wettelijk getrouwd worden?

    Kort gezegd: bij wettelijk trouwen ben je ‘echt’ getrouwd en bij ceremonieel trouwen gaat het om alles eromheen, maar wordt er geen wettelijk huwelijk vastgelegd.

    Je kunt op jullie trouwdag kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Vaak trouwen mensen dan van te voren op een ander moment, bijvoorbeeld op de maandag ervoor als het (bijna) gratis kan. Je hoeft je dan op je trouwdag zelf niet te houden aan allerlei regeltjes, maar bent helemaal vrij in invulling als tijd en locatie. Je kunt me dan vragen als BABS, maar in feite ben ik dan een ‘ceremonieel spreker’, omdat ik geen echt huwelijk voltrek, maar alleen alles eromheen doe. Als jullie het willen hebben we natuurlijk wel gewoon een akte, getuigen, ringen en alles wat het voor jullie tot een feest maakt.

    Als je wettelijk trouwt geef je dus het ‘echte’ ja-woord. Je bent dan gebonden aan de plaatsen en regels die gemeenten voorschrijven en dus iets beperkter. Ik leg hier nog van alles over uit in de volgende vragen.

  • Waar mag het huwelijk voltrokken worden?

    In de officiële regels staat dat dit in een ‘gemeentehuis’ mag. Dat is niet alleen de plek waar alle ambtenaren bij elkaar zitten, maar dit zijn alle locaties die de gemeente heeft aangewezen als beschikbare trouwlocaties en die ook publiekelijk bekend zijn, vaak te vinden op de website van de gemeente.

    Wil je nou heel erg graag op een andere plek trouwen? Dan kun je een aanvraag indienen bij jouw gemeente om een specifieke locatie voor één dag beschikbaar te stellen. Let op, daar zijn vaak wel de nodige kosten aan verbonden.

    Wat je óók nog kunt doen is op een andere dag trouwen op het gemeentehuis, bijvoorbeeld op maandag met jouw getuigen erbij (lekker goedkoop) en later een ceremonie doen op die plek die jij zo mooi vindt, op jullie feestelijke dag met alle gasten erbij. Dan hoef je namelijk geen toestemming van de gemeente te hebben, je hoeft je niet te houden aan regeltjes en je kunt het helemaal invullen zoals jij het zelf wilt. Dus ook om 23.00 uur ‘s avonds, in het zwembad, in een boomgaard of in jouw favoriete kroeg.

  • Wat kost dat allemaal dan wel?

    Een ceremonie voorbereiden kost veel tijd: eerst ons kennismakingsgesprek, na jullie akkoord hebben we het interview, ik heb contact met jullie vrienden en familie, ik schrijf een speech, ik heb contact met de gemeente en als kers op de taart mag ik jullie ceremonie begeleiden.

    Je kunt ervoor kiezen om dit alles te laten doen door een ambtenaar van jouw gemeente, maar de vergoeding die diegene daarvoor krijgt is dusdanig laag dat er nooit zoveel tijd in gestoken kan worden als diegene zou willen. En dat merk je vaak ook in de kwaliteit.

    Ik vraag per huwelijk €795,- voor het jaar 2024. Dat is niet veel als je kijkt naar andere trouwambtenaren, maar aangezien ik het nog niet heel lang doe lijkt me dat een eerlijke prijs. Woon je niet in Nunspeet (waar ik woon), dan vraag ik kilometervergoeding.

    Ik ben ervan overtuigd dat ik jullie voor deze prijs een prachtig aanbod kan doen en dat we er samen een fantastische tijd van kunnen maken in aanloop naar jullie trouwdag!

    Let op, sommige gemeenten vragen extra leges voor een zelfstandig trouwambtenaar, deze kosten zouden er nog bij kunnen komen voor jullie.